26 Ekim 2013 Cumartesi

Koru Faaliyetleri (Ekim 2013)

Doğa sever, Validebağ Korusu sever herkese merhaba,

Aslında yazılacak, anlatacak oldukça fazla sayıda konu var biriken. Ancak okuyucularımızın da gözünü yormaması adına koruda bugüne dek neler yaptığımız hakkında birkaç eklemelerde bulunmak ve fotoğraflar ile desteklemek istiyoruz.

* Öncelikle Ekim ayı içerisinde koru için oldukça önem arz eden gelişmeler yaşanmıştır. Bunlar arasında en önemlisi koruya yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan koordinatörün çalışmalarımızı yerinde görmesi ve bizzat değerlendirmelerde bulunmasıdır.. Kendisiyle koru hakkında duyduğumuz hassasiyet, neden bu çalışmalarımızı yaptığımız ve yapmamız gereken işler hakkında görüş alışverişinde bulunup paylaşılmış, sonuca gidecek konularda kendisinden direktifler almışızdır. Bu konuda hassasiyet gösteren koordinatöre teşekkür ediyoruz.

* İkinci olarak koruda yaptığımız ağaçlandırma faaliyetlerimiz hızla devam etmiştir. Beklentimiz ve hassasiyet duyduğumuz noktalardaki çöpler ve yüksek otlar temizlenmiş, son yağan yağmurlarla birlikte alan yeşillenmesi hızlandırılmıştır. Bu durum sonucunda çöpten arınan alana bölgenin kuşları uğramaya başlamıştır.

* Son olarak ağaçlandırma alanının artık yerini doldurması sonucu ağaçlandırma faaliyetleri düşük yüzdelikle devam etmekte, doğa severlerin bağışladıkları fidanlara yer temin edilmekte, ayrıca koruda mevcut halde bulunan meşelerin rehabilitasyonu ve dip temizliği ivedikle yürütülmektedir. Şu ana kadar bulunduğumuz alanda yaklaşık 25 çimlenen ve fidanlanan meşenin kültür bakımları yapılmıştır. Hedef olarak ise kış başlayana kadar 100 meşenin kültür bakımlarının yapılmasıdır.

Kısacası koruda yaptığımız ağaçlandırma, temizleme ve yeşillendirme çalışmalarımız tüm hızıyla sürmekte, boş kalan alanlar doğaya yeniden kazandırılmakta, aynı zamanda ise mevcut dokunun korunması ve süreklilik kazandırılmasına çalışılmaktadır. Bu çalışmalarımızı başında belli çevrelerden; bilgi ve mantıktan yoksun yaptıkları açıklama ve engellemelere maruz kalmış olsak da (bunların başında Validebağ Gönüllüleri denilen bir oluşuma ait 2 -3 kişinin kendi çaplarında yapmaya çalıştıkları ancak başarılı olamadıkları "ağaç dikmeyi engellemek için imza toplamak" gibi) eylemlerimizden ve amaçlarımızdan asla vazgeçmeden çalıştık ve sonuca da hızla ulaşmaktayız. Kimsenin gönlünü kırmadan, herkesi kolektif bir birlikteliğe çalışarak yaptığımız aktivitelere bugüne kadar onlarca destek görmekten, ellerinde çöp torbaları, fidanları, sulama bidonlarını ve hatta öğrencilerini getirip onlara doğayı anlatan, meşe toplatarak doğa sevgisi aşılayan herkese teşekkürü bir borç biliyoruz. İyi ki varsınız, iyi ki ruhunuzda yeşil ve doğa var.


NOT: FOTOĞRAFLARDAKİ TARİH GERÇEK TARİH DEĞİLDİR.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder