12 Ekim 2018 Cuma

Validebağ Korusu'ndan Haberler

Validebağ Korusu'ndan herkese merhaba!


Uzun yıllardır paylaşım yapmamış olmanın verdiği boşluğu, belki zamanın koruya getirdiği güzellikler ve zaman içinde gelişen doğa doldurabilir düşüncesiyle bu paylaşıma ilk cümleyle giriyorum. Diğer paylaşımlarda olduğu gibi uzun yazılara girmeyeceğim. Daha kısa yazılar ve daha fazla görseller ile umuyorum ki koruda son paylaşımımdan bu yana neler olduğunu daha iyi anlayabileceğiniz inancındayım.

Çok kısaca, son 4 yılda neler olduğunu anlatayım. Koru, tüm güzelliği ve temiz havası ile gelecek misafirlerine tüm oksijenini sunmaya devam ediyor. Etrafında beliren tüm yapılaşma ve talan tehdidine karşı direnmeye devam ediyor. Zaman zaman değişik haberler ile gündeme gelse de, son günlerde yer alan "Millet Bahçesi" tartışmaları gölgesinde var olmaya kararlı görünüyor. Ben de tüm doğa sever ve bir Validebağ Gönüllüsü olarak korunun bu kararlı duruşunu sonuna dek destekliyorum.

Nasıl mı destekliyorum? Daha doğrusu destekliyoruz? Şöyle. Koruda zaman zaman beliren yapılaşma tehlikesine, yol genişletme çabalarına inat; ağaç dikiyoruz. 2013 yılında ilk ağaç dikme çalışmalarında bugüne dek yaklaşık 50 dönüm alanda toplamda 500'e yakın fidanı toprakla buluşturduk. Genç meşcerelerin yükselmesi için senelik tüm bakımlarını yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bununla beraber korunun Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi kısmında bulunan otoparkın genişletilmemesi için yaklaşık 20 adet ağacın Ağustos 2014'te toprakla buluşmasını sağladık. Harmantepe Mevkii'nde her yıl Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı 23 Nisan etkinlikleri öncesinde koruya giren araçların koru içinde geçişlerini engellemek için bugüne dek 50'ye yakın ağaç ve fidanın dikimini gerçekleştirdik. Belirli aralıklarla koruda kapsamlı çöp toplama etkinliklerini yaptık. Gençleştirme ve budama ihtiyacı olan ağaçların bakımlarını da üstlendik. Bu şekilde koruya son beş yılda dikilen, aralarında koru faunasına uygun ıhlamur, defne, meşe, servi, melengiç, kestane vb 550 ağaç sayesinde korudaki ağaç varlığı daha da arttı. 

Bu arada Koru'da 2016 yılı olmalıydı, gece Acıbadem tarafında tepelik alanda bir yangın çıkmış ve 1 dönüm alan zarar görmüştü. Neyse ki örtü yangını şeklinde gelişen yangın, itfaiye yetişemeden mahalleli tarafından söndürülmüştü.

Benzer şekilde, koruda zaman zaman beliren yapılaşma tehlikeleri ile mücadeleler de yapıldı. Örneğin, 2014 yılında İzci Evi'nin yanında bulunan büfenin yıkılması sonrası aynı alana, emsal bir proje yapılacağı gerekçesiyle yeni bir bina yapılmak istenmiş, bunun için alana beton dökülme çalışmalarına başlanmış, inşaat malzemeleri getirilmişti. Sonrasında yapılan incelemelerde projenin inşası, projede belirtilen alanın kat kat fazla olduğu anlaşıldı ve aynı zamanda da koruyu seven herkes tarafından ani bir gece müdahalesi ile engellendi. Aylar süren imza kampanyası ve girişimler sonucu bütün inşaat malzemeleri, getirildiği gibi geri götürüldü ve proje (şimdilik) rafa kaldırıldı.

Aynı dönemde Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi civarında yapılan restorasyon ve rekreatif düzenlemelere karşı yapılan çalışmalar sonucu, Öğretmenevi otoparkının genişletilmesi engellenmiş olup, kasır içinde yapılan kına, düğün gibi kalabalık organizasyonların binaya zarar vereceği endişesiyle engellenme çalışmaları, günümüze değin devam etmektedir. Bu süre zarfında yine kasrın aşağısında bulunan at ahırları, restorasyon adı altında yıkılmış ve yerine kafeterya inşa edilmiştir. Yapılan tüm girişimler ve imza kampanyalarına karşın inşaatın aslına uygun olmayacak şekilde yapılmasına engel olunamamış, ancak kafe içerisinde monte edilen kebap ve lahmacun fırını, girişimlerimiz sonucu kaldırılmıştır. An itibariyle kafe içerisinde yer alan, ancak yakın zamanda kaldırılan kütüphanenin yerine konması için çalışmalar devam etmektedir.

Fotoğraf albümünde bulunan tüm fotoğrafları elimden geldiği kadar bulmaya çalıştım ve artık aşağıda sizlerin huzurunda yapılan tüm çalışmaların detayını görebilmeniz için ekliyorum.


Acıbadem - Altunizade Erzurum Sitesi arası yolda bulunan ağaçların sulanma etkinliği. Fotoğraftaki kişi ise eşim Ayşegül. Yıl 2016.





Bu arkadaş da ben. Sanırım o gün yüzlerce litre su kullanmıştık.



Yangın'dan sonra alan hızlıca temizlenmiş, ardından yapılan sulama ve yağışlar sonunda yanan ağaçlar yeniden yeşermiştir.



 Yangında zarar görüp bakıma alınan bir meşe ağacı...



Koru'da sonbahar... Sanırım kışa geçiyorduk.




Koruda ilkbahardan yaza geçiyoruz.




Korunun Acıbadem kapısı girişinde bulunan meşeler ve çiçekler. Yapılan bakım ve budamalardan sonra yükselmeye başladılar.



Adile Sultan Öğretmenevi'nde yapılan restorasyon çalışmalarına karşı gerçekleştirilen basın açıklamasından bir kare...




 Koru içerisindeki yürüyüş yolları. Denemeniz tavsiye olunur zira koruyu baştan başa turlamanız birkaç saatinizi alabiliyor.





2017 yazında koru içerisinden bir kare. Meşelerin üzerinde koşturan bir sincap. Korunun gerçek sahibi :)




Harmantepe'de yapılan ağaç dikim etkinliğinden. Fotoğraftaki köpeğin adı Fındık. Geçtiğimiz ay Acıbadem'de Pitbull saldırısı sonucu hayatını kaybetti.



Harmantepe'deki ağaç dikiminden kareler...






Bu ağaç eşim adına dikildi. Bakımını kendisi üstleniyor. O olmadığı zaman ben bakıyorum. 

Geçen sene dikilen bir Limon Servisi.


Tohumdan yetiştirdiğim bir Malta Eriği fidanı :) Şu anda kocaman oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder